Transportery taśmowe w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy, na przykład cukierniczy, wymaga szybkiej produkcji każdego dnia. Przez hale przetaczają się dziennie tysiące produktów, które są doprawiane, pakowane i wysyłane do sklepów.

Taka działalność wymaga zatem skutecznej formy transportu wewnętrznego, jaką są transportery taśmowe. Na rynku dostępne są różne ich rodzaje, zaś nie wszystkie z nich spełniają wymogi, których oczekuje się podczas pracy nad żywnością. W niniejszym artykule opowiemy, czym charakteryzować się powinny przenośniki dla branży spożywczej.

Zalety przenośników taśmowych do żywności

Istnieją różne typy maszyn, służących do wewnętrznego transportu przetwarzanych produktów. Zaliczamy do nich chociażby przenośniki horyzontalne (wykorzystywane najczęściej przy produktach sypkich, na przykład frytkach) oraz przenośniki wibracyjne, które są szczególnie popularne w zakładach, w których transportowane są owoce i warzywa. Najczęściej spotykanymi przenośnikami w dalszym ciągu są jednak transportery taśmowe, nazywane niekiedy błędnie taśmociągami (taśmociągiem nazywamy układ połączonych przenośników).

Uznanie klientów bierze się w dużej mierze z niskich kosztów. Przenośniki taśmowe są najtańszymi maszynami tego typu, zaś ich instalacja również nie należy do szczególnie złożonych procesów. Kolejnym atutem urządzeń taśmowych jest kąt nachylenia – możemy go dostosować praktycznie dowolnie do naszych potrzeb. W przenośnikach wibracyjnych, nachylenie nie może przekroczyć dziesięciu procent.

Transportery oferują nam także różne poziomy prędkości. Duże tempo pracy nie zawsze jest bowiem najlepszym wyjściem. W niektórych przypadkach, zakup wolniejszego przenośnika pozwoli nam zarówno na transport produktów, jak i ich jednoczesne schnięcie podczas leżenia na taśmie.

Nasza rekomendacja

Kupując transportery taśmowe do żywności dla naszego zakładu, powinniśmy przywiązać szczególną uwagę do wiarygodności producenta. Ponieważ transportowane produkty mają z czasem trafić na stoły konsumentów, zachowanie odpowiednich norm sanitarnych jest warunkiem obowiązkowym. Renomowany producent przenośników zamieszcza przeważnie informacje o spełnianych normach na stronie swoich produktów. Warto jest także sprawdzać opinie klientów o zakupionych taśmociągach, aby mieć pewność, że nabywane przez nas urządzenia nie zaszkodzą ani konsumentom, ani naszemu biznesowi.

Dobrym wyborem są tu specjalne taśmy do transportu spożywczego marki Habasit, charakteryzujące się dokładnie opracowanymi powłokami. Umożliwiają one łatwe czyszczenie powierzchni taśm (nawet wtedy, gdy regularnie transportujemy lepkie produkty), zapewniając sterylny transport, wolny od bakterii. Z taśm tego producenta korzystają zakłady zajmujące się produktami mięsnymi, a także piekarnie. Przenośniki Habasit są także odporne na ścieranie, przedwczesne zużycie oraz działanie środków chemicznych. Są one także zgodne z przepisami UE oraz FDA.

W ofercie tego producenta znajdziemy takie nowoczesne rozwiązania, jak taśmy pokryte silikonem, o wysokiej odporności na ekstremalne temperatury oraz chemikalia, a także hydrolizę. Dla producentów ciast opracowano z kolei urządzenia, dostosowane do czystej pracy z formierką obrotową. Nie zabrakło tu też taśm z materiałów TPU, TPO oraz PVC, zależnie od naszych potrzeb. Jeśli szukamy więc niezawodnego wyposażenia dla naszych hal produkcyjnych, urządzenia opracowane przez ekspertów są jedyną słuszną opcją.